Aktuellt

Bård Breivik

som gick bort i januari 2016 är ständigt aktuell. Våren och hösten 2019 invigs två av de stora uppdrag han arbetade med under många år: Klosterenga Skulpturpark i Oslo och Torgalmenningen i Bergen.

Två utställningen med Bård Breiviks verk kommer att visas i Sverige under 2019. Först ut är den vackra Landskrona Konsthall som blir en fullständigt kongenial inramning för Bård Breiviks mera hantverksmässiga skulpturer. Utställningen öppnar 11 maj och står över hela sommaren. Nästan omedelbart därpå följer en omfattande utställning på Konstakademien i Stockholm. Samtliga de tre stora salarna med arbeten från hela Bård Breiviks konstnärskap. Invigning 24 augusti.

 

At Six – Art Hotel

Tillsammans med Petter Stordalen och för Nordic Choice arbetar nu Sune Nordgren med den konstnärliga delen för flera hotell med samma höga ambition och med målet att etablera dem som ”art hotels”. Först ut  var ett spännande koncept för det nya Brunkebergstorg i Stockholm: hotellet At Six.

På At Six möts gästerna/besökarna av konst av bl.a. Tacita Dean, Jaume Plensa, Richard Long, Olafur Eliasson, Axel Hütte, Inka & Niclas, Kristina Matousch, Marijke van Warmerdam, Julian Opie, Sol LeWitt och Dawid. Flera av konstverken är tillkomna specifikt för hotellet, som öppnade  på Brunkebergstorg 6 den 23 mars 2017. Mottagandet, inte minst av konsten, har blivit överväldigande. I sanning ett nytt Art Hotel i raden.

www.hotelatsix.com

 

Kivik Art Centre lever vidare

Den åtta år långa rättsprocessen är äntligen över! Med det slutgiltiga beslutet i Mark- och Miljööverdomstolen kan Kivik Art Centre nu fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Det betyder att konstverken av internationellt kända konstnärer och arkitekter som idag visas i Kivik blir kvar: David Chipperfield & Antony Gormley, Petra Gipp & Kim Hedås, Snøhetta & Tom Sandberg, Matti Suuronen och Gert Wingårdh. Det unika verket av Sol LeWitt, som vi länge kämpat för,  är nu under uppförande. Över 500 personer har hittills, via s.k. ”crowd funding”, skänkt stenar till skulpturen.

Verket kommer att invigas när Kivik Art Centre öppnar för sin tolfte säsong den 24 juni 2018

www.kivikart.se

 

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till idag. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

 

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss och Sylvie Fleury i Skedsmo. Nästa verk på tur blir tre vackra huvuden i brons av Jaume Plensa för kajen i Fredrikstad, som kommer att invigas 27 juni. Under arbete är också ett riktigt stort verk av Martin Puryear utanför Deichmanska biblioteket i Oslo.  Invigningen planerad till hösten 2019. Sune Nordgren fungerar som rådgivare för Skulpturstopp.

www.skulpturstopp.no

 

Stordalen Foundation

bidrar med finansiellt stöd och engagemang för att bekämpa fattigdom, för att förbättra hälsa, naturskydd, klimatåtgärder och andra välfärdsfrämjande åtgärder. Bland mycket annat driver stiftelsen stödprojektet GeenNudge och har initierat den återkommande EAT-konferensen, som i år på nytt gick av stapeln i Stockholm i mitten av juni. Stiftelsen är grundad av Gunhild och Petter Stordalen. Sune Nordgren sitter i stiftelsens  styrelse.

www.stordalenfoundation.no