Aktuellt

At Six – Art Hotel

Tillsammans med Petter Stordalen och för Nordic Choice arbetar nu Sune Nordgren med den konstnärliga delen för flera hotell med samma höga ambition och med målet att etablera dem som ”art hotels”. Först ut  var ett spännande koncept för det nya Brunkebergstorg i Stockholm: hotellet At Six.

På At Six kommer gästerna/besökarna att mötas av konst av bl.a. Tacita Dean, Jaume Plensa, Richard Long, Olafur Eliasson, Kristina Matousch, Julian Opie, Spencer Finch, Sol LeWitt och Dawid. Ett par av konstnärerna kommer även att göra verk specifikt för hotellen. Hotellet öppnade  på Brunkebergstorg 6 den 23 mars 2017. Mottagandet, inte minst av konsten, har blivit överväldigande. I sanning ett nytt Art Hotel i raden.

www.hotelatsix.com

 

Kivik Art Centre lever vidare

Den åtta år långa rättsprocessen är äntligen över! Med det slutgiltiga beslutet i Mark- och Miljööverdomstolen kan Kivik Art Centre nu fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Det betyder att konstverken av internationellt kända konstnärer och arkitekter som idag visas i Kivik blir kvar: David Chipperfield & Antony Gormley, Petra Gipp & Kim Hedås, Snøhetta & Tom Sandberg, Matti Suuronen och Gert Wingårdh. I sommar tillkommer det unika verket av Sol LeWitt, som vi länge kämpat för. Över 500 personer har hittills, via s.k. ”crowd funding”, skänkt stenar till skulpturen.

Kivik Art Centres elfte utställning öppnade den 25 juni och bygget av Sol LeWitts ”struktur” har börjat. Besökarna kommer att kunna följa hur verket bokstavligen växer upp ur jorden, 5 meter i kub. Ett fantastiskt verk som markerar nystarten och ny framtidstro för Kivik Art Centre.

www.kivikart.se

 

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till idag. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

 

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss och Sylvie Fleury i Skedsmo. Längre fram i tiden finns påbörjade verk av Jaume Plensa för Fredrikstad och Martin Puryear utanför Deichmanska biblioteket i Oslo.  Sune Nordgren fungerar som rådgivare.

www.skulpturstopp.no

 

Stordalen Foundation

bidrar med finansiellt stöd och engagemang för att bekämpa fattigdom, för att förbättra hälsa, naturskydd, klimatåtgärder och andra välfärdsfrämjande åtgärder. Bland mycket annat driver stiftelsen stödprojektet GeenNudge och har initierat den återkommande EAT-konferensen, som i år på nytt gick av stapeln i Stockholm i mitten av juni. Stiftelsen är grundad av Gunhild och Petter Stordalen. Sune Nordgren sitter i stiftelsens  styrelse.

www.stordalenfoundation.no