Aktuellt

Astrup Fearnley Museet 25 år

Den 9 oktober 1993 öppnade det privata konstmuseet Astrup Fearnley Museet i Oslo sina dörrar för publiken. HM Dronning Sonja stod för invigningen. Nu har Sune Nordgren skrivit en bok om det första kvartseklet: utställningarna, samlingarna, de två museibyggnaderna, konstnärerna, kritikerna och de som arbetat med museet, med grundaren Hans Rasmus Astrup i täten. Boken är utgiven i en norsk (La oss snakke kunst) och en engelsk (Let’s talk Art) version.

www.afmuseet.no

Bård Breivik

som gick bort i januari 2016 är ständigt aktuell. Våren och hösten 2019 invigs två av de stora uppdrag han arbetade med under många år: Klosterenga Skulpturpark i Oslo och Torgalmenningen i Bergen.
Två utställningar med Bård Breiviks verk kommer att visas i Sverige under 2019. Först ut är den vackra Landskrona Konsthall som blir en fullständigt kongenial inramning för Bård Breiviks mera hantverksmässiga skulpturer. Utställningen öppnar 18 maj och står över hela sommaren.
Nästan omedelbart därpå följer en omfattande utställning på Konstakademien i Stockholm. Samtliga de tre stora salarna med arbeten från hela Bård Breiviks konstnärskap. Invigning 24 augusti och utställningen står till 29 september.

Strawberry Art / Petter Stordalen Collection

Tillsammans med Petter Stordalen och för Nordic Choce arbetar nu Sune Nordgren med den konstnärliga delen för flera hotell med samma höga ambition och med målet att etablera dem som “art hotels”. Först ut och nästan samtidigt, i mars 2019, öppnar två hotell i Oslo: det nyrenoverade och tillbyggda The Hub, som blir Norges största hotell med över 800 rum och Hotel Amerikalinjen i den vackra byggnaden på Jernbanetrorvet, vid foten av Karl Johan. På The Hub återinstalleras en del av den tidigare konsten av Per Barclay, Chan & Schatz och Anne Karin Furunes. Men nytt tillkommer också av bl.a. Tom SandbergJohn Hoyland och en stor installation av Bård Breivik. På Amerikalinjen kommer gästerna att mötas av konst av Alex Katz, Julian Opie, Spencer Finch och Shepard Fairey.

Lite senare, i juli öppnar Clarion Hotel Oslo, som ligger på samma pir ut i Björvika i Oslo som det nya Munch-museet. Ett speciellt avtal har etablerats med museet som gör att hotellet i sin lobby kan visa originalverk av Edvard Munch. Till hotellet har även köpts in konstverk av konstnärer som är inspirerade av eller parafraserar Munchs konst. Häribland konstnärer som Marina Abramovic, Andy Warhol, Vik Muniz, Sigurdur Gudmundsson, Huma Bhabha, Kjell Nupen, Per Maning och Steffen Kverneland.

Arbetet med starka inslag av konst förbereds också för Hotel Clarion Karlatornet i Göteborg och det fantastiska posthuset i Köpenhamn, men här är koncepten fortfarande under bearbetning

www.strawberry.no

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till idag. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss och Sylvie Fleury i Skedsmo. I somras invigdes tre vackra huvuden i brons av Jaume Plensa på kajen i Fredrikstad, som är det senaste tillskottet. Under arbete är också ett riktigt stort verk av Martin Puryear utanför Deichmanska biblioteket i Oslo.  Invigningen planerad till hösten 2019. Sune Nordgren fungerar, tillsammans med Hanne Beate Ueland, som rådgivare för Skulpturstopp.

www.skulpturstopp.no

Stordalen Foundation

bidrar med finansiellt stöd och engagemang för att bekämpa fattigdom, för att förbättra hälsa, naturskydd, klimatåtgärder och andra välfärdsfrämjande åtgärder. Bland mycket annat driver stiftelsen stödprojektet GeenNudge och har initierat den återkommande EAT-konferensen, som i år på nytt gick av stapeln i Stockholm i mitten av juni. Stiftelsen är grundad av Gunhild och Petter Stordalen. Sune Nordgren sitter i stiftelsens  styrelse.

www.stordalenfoundation.no