Aktuellt

 

Open Doors – Åpne dører

Fra 23. juni til midten av november kan publikum oppleve utstillingen Open Doors/Åpne dører i Dronning Sonja KunstStall, Parkveien, Oslo. Her vises mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren.

I dag utgjør Dronningens samling om lag 1 600 verk. Den er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste av kunstnerne er nordiske, selv om det også er med noen internasjonale innslag.

Utstillingen være åpen gjennom sommeren og høsten, fram til 13. november 2022.  https://www.kongehuset.no/artikkel.html?tid=153246&sek=175618

Marit Tingleff på Landskrona Konsthall

Marit Tingleff (f. 1954) tillhör de mest nyskapande, men också mest hyllade keramiska konstnärerna i Skandinavien. Hon är utbildad vid den välrenommerade Kunst- og Håndverksskolen i Bergen och har sedan dess arbetat i egen verkstad. Mellan åren 2013-16 var hon professor i keramik vid Konsthögskolan (KhiO) i Oslo.

Marit Tingleff är framför allt uppmärksammad för sina stora fat med spontant måleriskt uttryck och stark dekorativ kraft. Med rå och ursprunglig teknik i enkla material återväcker hon keramikens traditionsrika, men också omedelbara kvaliteter: ”Jag vill kommentera det förflutna, men arbeta i nuet och förhoppningsvis se framåt”.

Marit Tingleff har nyligen ställt ut på Musée de Sévres i Paris, New Art Centre i Salisbury och Arabia Museum i Helsingfors. Hon är representerad på bl.a. Designmuseum i Köpenhamn, Victoria & Albert Museum i London och Nasjonalmuseet i Oslo. I en helt öppen Landskrona Konsthall visar hon nu ett brett urval arbeten från de senaste åren: bemålade väggpaneler, ornamenterade fat, monumentala tråg på specialbyggda vagnar och ett par stora skulpturer som ankare i utställningen, som står till den 14 augusti.

Strawberry Art / Stordalen Collection

Tillsammans med Petter Stordalen och för Nordic Choice arbetar Sune Nordgren med den konstnärliga delen för flera hotell med samma höga ambition och med målet att etablera dem som ”art hotels”. Den 1a juli 2020 öppnade det totalt ombyggda gamla huvudpostkontoret i Köpenhamn som Villa Copenhagen. Här visas konstverk av Jaume Plensa, Per Kirkeby, Gillian Ayres, Jimmy Nelson, Birk Bjørlo, Astrid Sylwan, Ann Edholm, Ulf Rollof, Camilla Løw, Sirous Namazi, Pål Vigeland, Olafur Eliasson och Bente Stokke. I början av februari i år öppnade SeaU i Helsingborg med konst av Åke Törnblad, Svend Allan Sørensen, Jan Håfström, Clay Ketter, Dan Jonsson m.fl.

I slutet av april 2021 öppnade House of Choice i Solna, som rymmer såväl Comfort Hotel Solna som det nya huvudkontoret för svenska Nordic Choice/Strawberry. Ett klimatsmart bygge ritat av Wingårdhs Arkitekter. Till entré, lobby och andra publika utrymmen har valts konst av Dawid, Richard Long och Åke Hedström. Till kontoren en serie tunnelbanebilder av Chris M Forsyth.

I augusti 2021 öppnade Quality Hotel Hasle Linje i Oslo. För entré och lobby kommer Marie Buskov och Anders Sletvold Moe att samarbeta till en unik miljö. De kommer att utföra varsin platsspecifik väggmålning och dessutom bidra med en centalt placerad skulptur och en serie målningar.

Till Clarion Hotel Sundsvall har vi valt ett urval stora bilder av fotografen Mia Galde och måleri av Åsa Ljung. Hotell At Six och TAK på Brunkebergstorg i Stockholm har fått en uppgradering av konsten med verk av bl.a. Minako Masui, Mats Bäcker, Julia Peirone, Mary Ellen Mark och Vee Speers.

Under arbete inför 2021/22 är Hotell Sommerro med TAK i Oslo och Clarion Hotel Draken i Göteborg, som båda ska ha stor närvaro av aktuell konst. 

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till 2016. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

Kalejdoskop Förlag

är inte som andra förlag. Vi har aldrig varit med på någon bokrea, så nästan allt som vi givit ut sedan snart 45 år tillbaka finns kvar. Vissa titlar finns det ganska gott om, de säljer långsamt och av andra finns bara några få exemplar kvar. Kalejdoskop Förlag startade 1975 som en tidskrift för internationell samtidskonst. Två år senare kom de första böckerna. Sune Nordgren drev förlaget fram till 1990, då han blev chef för Malmö Konsthall och hustrun Marianne tog över. År 1998, när de båda flyttade till England lades förlaget på sparlåga tills dottern Ellen 2009 satte fart på ruljangsen igen. Idag är även de andra barnen Amanda och Isac engagerade och förlaget har blivit ett slags husdjur som alla i familjen känner ansvar för. Verksamhetens epicentrum är Åhus i nordöstra Skåne. Här finns lagret och härifrån skickas böckerna ut till de som beställer.

Senaste böckerna i utgivningen har presenterat konstnärerna Gert Germeraad, Minako Masui, Magnus Wallin, Clara Gesang-Gottowt, David Svensson, Ida Persson och DAWID.

www.kalejdoskopforlag.se

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss, Sylvie Fleury i Skedsmo och Jaume Plensa i Fredrikstad. Ett riktigt stort verk av Martin Puryear framför Deichmanska biblioteket i Oslo invigdes den 15e juni 2021. Nya verk är också på gång med Camilla Løw och Julian Opie. Sune Nordgren fungerar, tillsammans med Hanne Beate Ueland, som rådgivare för Skulpturstopp.

www.skulpturstopp.no