Aktuellt

Strawberry Art / Stordalen Collection

Tillsammans med Petter Stordalen och för Nordic Choce arbetar nu Sune Nordgren med den konstnärliga delen för flera hotell med samma höga ambition och med målet att etablera dem som “art hotels”. Den 1a juli öppnade det totalt ombyggda gamla huvudpostkontoret i Köpenhamn som Villa Copenhagen. Här visas konstverk av Jaume Plensa, Per Kirkeby, Gillian Ayres, Jimmy Nelson, Birk Bjørlo, Astrid Sylwan, Ann Edholm, Ulf Rollof, Camilla Løw, Sirous Namazi, Olafur Eliasson och Bente Stokke.

www.villacopenhagen.com

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till 2016. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

Kalejdoskop Förlag

är inte som andra förlag. Vi har aldrig varit med på någon bokrea, så nästan allt som vi givit ut sedan snart 45 år tillbaka finns kvar. Vissa titlar finns det ganska gott om, de säljer långsamt och av andra finns bara några få exemplar kvar. Kalejdoskop Förlag startade 1975 som en tidskrift för internationell samtidskonst. Två år senare kom de första böckerna. Sune Nordgren drev förlaget fram till 1990, då han blev chef för Malmö Konsthall och hustrun Marianne tog över. År 1998, när de båda flyttade till England lades förlaget på sparlåga tills dottern Ellen 2009 satte fart på ruljangsen igen. Idag är även de andra barnen Amanda och Isac engagerade och förlaget har blivit ett slags husdjur som alla i familjen känner ansvar för. Verksamhetens epicentrum är Åhus i nordöstra Skåne. Här finns lagret och härifrån skickas böckerna ut till de som beställer.

Senaste böckerna i utgivningen har presenterat konstnärerna Gert Germeraad, Minako Masui och Magnus Wallin.

www.kalejdoskopforlag.se

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss, Sylvie Fleury i Skedsmo och Jaume Plensa i Fredrikstad. Ett riktigt stort verk av Martin Puryear framför Deichmanska biblioteket i Oslo invigdes den 15e juni. Nya verk är också på gång med Camilla Løw och Julian Opie. Sune Nordgren fungerar, tillsammans med Hanne Beate Ueland, som rådgivare för Skulpturstopp.

www.skulpturstopp.no

Stordalen Foundation

bidrar med finansiellt stöd och engagemang för att bekämpa fattigdom, för att förbättra hälsa, naturskydd, klimatåtgärder och andra välfärdsfrämjande åtgärder. Bland mycket annat driver stiftelsen stödprojektet GeenNudge och har initierat den återkommande EAT-konferensen, som i år på nytt gick av stapeln i Stockholm i mitten av juni. Stiftelsen är grundad av Gunhild och Petter Stordalen. Sune Nordgren sitter i stiftelsens  styrelse.

www.stordalenfoundation.no