Aktuellt

Strawberry Art / Stordalen Collection

Tillsammans med Petter Stordalen och för Strawberry-koncernen arbetar Sune Nordgren med den konstnärliga delen för utvalda hotell med den höga ambitionen och med målet att etablera dem som ”art hotels”.

I september 2022 öppnade Hotel Sommerro mitt i Oslo, ett unikt hotell i en fantastisk byggnad från 1931 som redan rymmer platsspecifik konst av bl.a. Per Krogh. Nu kompletterad med nya verk av Julian Opie, Marit Tingleff, Tyra Tingleff, Takao Momiyama, Minako Masui och HM Drottning Sonja, samt bidrag från samlingen av bl.a. Signe Marie Andersen, Jens Johannesen och Ola Kohlemainen

I slutet av april 2021 öppnade House of Choice i Solna, som rymmer såväl Comfort Hotel Solna som det nya huvudkontoret för svenska Nordic Choice/Strawberry. Ett klimatsmart bygge ritat av Wingårdhs Arkitekter. Till entré, lobby och andra publika utrymmen har valts konst av Dawid, Richard Long och Åke Hedström. Till kontoren en serie tunnelbanebilder av Chris M Forsyth och skulptur av Lars Erik Falk.

Till Clarion Hotel Sundsvall har vi valt ett urval stora bilder av fotografen Mia Galde och måleri av Åsa Ljung. Hotell At Six och TAK på Brunkebergstorg i Stockholm har fått en uppgradering av konsten med verk av bl.a. Minako Masui, Mats Bäcker, Julia Peirone, Mary Ellen Mark och Vee Speers.

Till Clarion Hotel Umeå har valts en serie stora fotografier av Fanny Carinasdotter.

Under arbete  är Clarion Hotel Draken i Göteborg, som ska ha stor närvaro av aktuell konst. Bland annat i entrén en bronsskulptur förställande Charlie Chaplin av den irländske konstnären Alan Ryan Hayes, samt fotografi av Håkan Ludwigson.

Fyrtio år i branschen

Sune Nordgren har sammanställt ett urval av sina texter från 1975 till 2016. Många artiklar har tillkommit som recensioner eller krönikor för dagspressen. Det började med frilansuppdrag för tidningen Arbetet i Malmö (1975-77), vikariat på Dagens Nyheter (1980-85) och Sydsvenska Dagbladet (1985-87) samt visstidsanställning på norska Dagens Næringsliv (2007-14). Här finns dessutom en hel del bidrag från hans egen tidskrift Kalejdoskop (1975-85), många katalogbidrag och så några renskrivna samtal med konstnärer och författare samt manus till offentliga föredrag. Mera information på

www.kalejdoskopforlag.se

Kalejdoskop Förlag

är inte som andra förlag. Vi har aldrig varit med på någon bokrea, så nästan allt som vi givit ut sedan snart 45 år tillbaka finns kvar. Vissa titlar finns det ganska gott om, de säljer långsamt och av andra finns bara några få exemplar kvar. Kalejdoskop Förlag startade 1975 som en tidskrift för internationell samtidskonst. Två år senare kom de första böckerna. Sune Nordgren drev förlaget fram till 1990, då han blev chef för Malmö Konsthall och hustrun Marianne tog över. År 1998, när de båda flyttade till England lades förlaget på sparlåga tills dottern Ellen 2009 satte fart på ruljangsen igen. Idag är även de andra barnen Amanda och Isac engagerade och förlaget har blivit ett slags husdjur som alla i familjen känner ansvar för. Verksamhetens epicentrum är Åhus i nordöstra Skåne. Här finns lagret och härifrån skickas böckerna ut till de som beställer.

Senaste böckerna i utgivningen har presenterat konstnärerna Ida Persson, Charlotte Wallantin och Anna Ling.

www.kalejdoskopforlag.se

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss, Sylvie Fleury i Skedsmo och Jaume Plensa i Fredrikstad. Ett riktigt stort verk av Martin Puryear framför Deichmanska biblioteket i Oslo invigdes den 15e juni 2021. Nya verk är också på gång med Eva Hild och Julian Opie. Sune Nordgren fungerar, tillsammans med Hanne Beate Ueland, som rådgivare för Skulpturstopp.

www.skulpturstopp.no