Aktuellt

Strawberry Art / Stordalen Collection

Tillsammans med Petter Stordalen och för Strawberry-koncernen arbetar Sune Nordgren med den konstnärliga delen för utvalda hotell med den höga ambitionen och med målet att etablera dem som ”art hotels”.

I september 2023 öppnade  Clarion Hotel Draken i Göteborg, med stor närvaro av konst. Bland annat i entrén en bronsskulptur förställande Charlie Chaplin av den irländske konstnären Alan Ryan Hayes, samt fotografi av Håkan Ludwigson. Från Folkets Hus samling lånades ett trettiotal konstverk av bl a Albin Amelin, Nils Nilsson, Bengt Lundin och Synnöve Beskow, som placerades runt om i hotellets publika utrymmen. 

Nästa projekt blir Clarion Hotel Helsinki Airport med konst av Paul Osipow, Tiina Kivinen, Santero Tuori, Mona Hatoum med flera konstnärer.

 

Kalejdoskop Förlag

är inte som andra förlag. Vi har aldrig varit med på någon bokrea, så nästan allt som vi givit ut sedan snart 45 år tillbaka finns kvar. Vissa titlar finns det ganska gott om, de säljer långsamt och av andra finns bara några få exemplar kvar. Kalejdoskop Förlag startade 1975 som en tidskrift för internationell samtidskonst. Två år senare kom de första böckerna. Sune Nordgren drev förlaget fram till 1990, då han blev chef för Malmö Konsthall och hustrun Marianne tog över. År 1998, när de båda flyttade till England lades förlaget på sparlåga tills dottern Ellen 2009 satte fart på ruljangsen igen. Idag är även de andra barnen Amanda och Isac engagerade och förlaget har blivit ett slags husdjur som alla i familjen känner ansvar för. Verksamhetens epicentrum är Åhus i nordöstra Skåne. Här finns lagret och härifrån skickas böckerna ut till de som beställer.

Senaste böckerna i utgivningen har presenterat konstnärerna Ida Persson, Charlotte Wallantin och Anna Ling.

www.kalejdoskopforlag.se

Skulpturstopp

är ett regionalt konstprojekt för sydöstra Norge som kan sägas vara en uppföljning av det mycket framgångsrika Artspace Nordland från 1992-96. Initiativet är finansierat av Sparebankstiftelsen DnB NOR och redan har flera fylken fått skulpturer i sitt landskap av Gitte Daehlin (Sör-Fron), Antony Gormley (Lillehammer), Dan Graham (Vågå) och Rachel Whiteread (Gran). I maj/juni 2015 invigdes tre nya verk av Richard Deacon, i Gjövik,  Sverre Wyller, i Östre Toten, Marianne Heske i Oslo, Kirsten Ortwed i Moss, Sylvie Fleury i Skedsmo och Jaume Plensa i Fredrikstad. Ett riktigt stort verk av Martin Puryear framför Deichmanska biblioteket i Oslo invigdes den 15e juni 2021. Nya verk är också på gång med Eva Hild, Julian Opie och Anders Sletvold Moe. Sune Nordgren fungerar, tillsammans med Hanne Beate Ueland, som rådgivare för Skulpturstopp. Inför 2017 planeras en bok om Skulpturstopps projket genom åren.

www.skulpturstopp.no